Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II


 
Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile w latach 2023 – 2025 realizuje projekt 

,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II”
 
wsparcie finansowe w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus
 


Kwota dofinansowania   358 940, 17  (PLN)
obejmuje dofinansowanie w proporcji:
2,52% budżet środków europejskich i 17,48% środków budżetu krajowego na wsparcie organizacyjne, wsparcie indywidualne i podróż.
Projekt obejmuje mieszane dofinansowanie oparte na budżecie tj. koszty rzeczywiste i stawki jednostkowe.

PARTNER PROJEKTU
Anadolu Grup Organizasyon Danişmanlik Eğitim Araştirma Inşaat Turizm Gida Pazarlama Ticaret Limited Sirketi Turcja Antalya
                                                
  

Cele główne projektu obejmują:
  • podniesienie kompetencji zawodowych oraz językowych
  • wzmocnienie potencjału mobilności uczniów
  • wzmocnienie kompetencji cyfrowych
  • wzmocnienie kompetencji miękkich
Typ działania: Krótkoterminowa mobilność edukacyjna osób uczących się w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego

W stażach uczestniczyć będą uczniowie kształcący się w
1. Technikum w zawodach:
- technik żywienia i usług gastronomicznych - 20 osób
- technik hotelarstwa - 4 osoby

oraz

2. Branżowej Szkole I stopnia w zawodzie:
- kucharz - 6 osób.

Przygotowania będą obejmowały:

- powołanie komisji rekrutacyjnej i rekrutację uczestników,
- spotkania z rodzicami uczestników projektu (przekazanie harmonogramu działań, podpisanie porozumienia w sprawie uczestnictwa w zajęciach dodatkowych zaplanowanych we wniosku, podpisanie umów, zakup polis ubezpieczeniowych dla uczestników),
- prowadzenie zajęć z języka angielskiego dla uczestników projektu,
- organizację podróży oraz pobytu w miejscu stażu z uwzględnieniem programu  kulturowego,
- przeprowadzenie szkoleń z zakresu:
  • udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej,
  • zachowania się w sytuacjach kryzysowych (atak terrorystyczny, pożar),
  • radzenia sobie ze stresem, rozłąki z rodzicami i pokonywania bariery kulturowo – językowej,
  • bezpiecznego posługiwania się sprzętem gastronomicznym i hotelarskim,
- promocję  projektu oraz dzielenie się rezultatami projektu.

 
Wyjazd młodzieży Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile na praktykę zagraniczną.
 
W niedzielę, 14 kwietnia 2024 r. kolejna grupa młodzieży z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile wyjechała na praktykę zagraniczną do słonecznej Turcji. W ramach projektu ,,Praktyczna edukacja kluczem do sukcesu II” 15 uczniów kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa oraz kucharz wraz z dwiema nauczycielkami wyjechało na trzytygodniowy staż do Antalyi.

Uczniowie odbywają staż zawodowy zgodnie z kierunkiem kształcenia. Takie rozwiązanie umożliwia poznanie funkcjonowania i zarządzania firmą, co przekłada się na poszerzenie wiedzy i umiejętności, zdobytych w szkole. Młodzież poznaje tradycje, zwyczaje i kulturę Turcji oraz doskonali język angielski. W czasie wolnym, zwiedza prowincję Antalya.


Wyjazd uczniów sfinansowany został ze środków w ramach programu FUNDUSZE EUROPEJSKIE DLA ROZWOJU SPOŁECZNEGO 2021-2027 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus.

Relację z pobytu młodzieży na stażu można śledzić na bieżąco na szkolnej stronie
www.zsg.pila.pl, szkolnym FB oraz Instagramie - projekty.zsgpila do czego serdecznie zachęcamy.

https://www.facebook.com/zsgpila/posts/pfbid02EgknJ73nKPwZgpCQN24ss7A5H3HTxrED5SYDHzVb7BmPRhg77Q791te8wiT14fAb

https://www.facebook.com/zsgpila/posts/pfbid058qscda8u1rBEDnfR1pgYbyqmAMjcE3xeibhHiuyZ3WSjuBgaqeqo3CsDQS4ATKSl
















 
Zapisz się na newsletter