Pyrlandia to już tradycja. W Kościerzynie po raz kolejny upiekli ziemniaki

Data: 04-10-2017    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

Pyrlandia to już tradycja. W Kościerzynie po raz kolejny upiekli ziemniaki

W Kościerzynie Małym (gmina Łobżenica) odbyła się Pyrlandia, znana również jako Święto Pieczonego Ziemniaka. Podczas plenerowego spotkania odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę, a także szereg innych zabaw z nagrodami zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. W imprezie udział wzięli starosta pilski Eligiusz Komarowski, przewodniczący rady powiatu w Pile Kazimierz Wasiak, jego zastępca Roman Sobieszczyk i radna rady powiatu Zdzisława Bosak-Kawa.

- Jestem szczęśliwy, że Powiat Pilski wsparł finansowo to wydarzenie i mógł w ten sposób przyczynić się do kultywowania bogatej lokalnej tradycji. Pyrlandia to bardzo sympatyczna impreza. Wczesnojesienny termin jest najlepszą datą na organizację zabawy z ziemniakiem w roli głównej. Chwała organizatorom za to, że oferują lokalnej społeczności imprezę z dużą porcją atrakcji. Ważne też, że dopisała pogoda – powiedział Eligiusz Komarowski, starosta pilski.

Do konkursu kulinarnego zgłoszono 16 potraw, z których wyłoniono trzy najlepsze. Zwyciężyła pani Judyta Urbanowska, która sporządziła zapiekankę ziemniaczaną.

Występy artystyczne przygotowali uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Łobżenicy, a także placówka wsparcia dziennego „Przystań”, Kasia Jurek i zespół 3cia Zmiana. Obecni mogli wziąć udział w losowaniu upominków. To była bardzo radosna niedziela.

Zapisz się na newsletter