„Włościanki” najlepsze w Wielkopolsce

Data: 16-08-2016    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

„Włościanki” najlepsze w Wielkopolsce

Koło Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Białośliwia zdobyło pierwsze miejsce podczas VI Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbył się 14 sierpnia br. w Kawęczynie w powiecie tureckim. To duży sukces pań z powiatu pilskiego.



W konkursie uczestniczyło 9 reprezentacji kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń działających w powiatach Wielkopolski. Celem konkursu była m.in. promocja regionu poprzez ekspozycję potraw kojarzonych z Wielkopolską, a także aktywizacja kół gospodyń wiejskich oraz stowarzyszeń i szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym działających w Wielkopolsce. Zebrane przepisy i receptury potraw, mają posłużyć do przygotowania publikacji na temat potraw związanych z Festiwalem Kuchni Wielkopolskiej.

Jury oceniając wszystkie konkursowe potrawy brało pod uwagę wykorzystanie produktów lokalnych i tradycyjnych wielkopolskich przypraw, smak dania, sposób jego prezentacji i przybrania oraz estetykę stoiska. Oceniane było tradycyjne danie wielkopolskie oraz wielkopolska słodkość.

Panie z KGW „Włościanki” z Białośliwia przygotowały wielkopolską roladę wołową podaną z szagówkami czyli kopytkami, kiszoną kapustą i aromatycznym sosem własnym oraz tradycyjny sernik wielkopolski. Ich potrawy zostały najwyżej ocenione i KGW „Włościanki” zdobyły pierwsze miejsce – 1500 zł, puchar, dyplom oraz certyfikat udziału.

- Byłam zaskoczona wraz z koleżankami z Koła Gospodyń Wiejskich werdyktem jury i niezmiernie cieszymy się z tego sukcesu. To dla nas ogromne wyróżnienie, że okazałyśmy się najlepsze w Wielkopolsce - mówi Irena Bartoszek, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” w Białośliwiu.

W związku z wygraną Powiat Pilski zorganizuje kolejną edycję Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, który odbędzie się w przyszłym roku.

- Gratuluję paniom z KGW „Włościanki” pierwszego miejsca w Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej i jestem z nich bardzo dumny – mówi starosta pilski Eligiusz Komarowski. – To także sukces Powiatu Pilskiego, który w przyszłym roku będzie mógł zorganizować Festiwal Kuchni Wielkopolskiej, starając się jak najlepiej i jak najsmaczniej przyjąć naszych gości.

Zapisz się na newsletter