Świętowali Dzień Zdrowia

Data: 09-04-2015    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

Świętowali Dzień Zdrowia

Hasło „Bezpieczeństwo żywności” przyświecało tegorocznym obchodom Światowego Dnia Zdrowia. W pilskim Starostwie odbyła się z tej okazji, organizowana przez Powiat i Państwową Inspekcję Sanitarną w Pile, Konferencja Promocji Zdrowia. Udział w jej przygotowaniu mieli również pilscy harcerze (prowadzili biuro i przyjmowali zapisy) oraz studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej (zapraszali na bezpłatną kontrolę własnego dobrostanu). Nie zabrakło też uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile, którzy przygotowali prezentację „Zrób to sam – wiesz co jesz”. 



Grono wykładowców współtworzyły między innymi Bernadeta Zając, kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w pilskim Sanepidzie oraz Julia Lech – Staniszewska z Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Pile.

Jak informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), niebezpieczna żywność przyczynia się do powstawania dziesiątek chorób, wśród których najgroźniejsze są nowotwory. Dlatego tak istotna jest dbałość o właściwe odżywianie.

 

 

Zapisz się na newsletter