Podczas obchodów 130-lecia Wyrzyskiej Kolejki Powiatowej w Białośliwiu odbyło się wspólne gotowanie z Katarzyną Bosacką, znaną dziennikarką, influencerką i znawczynią smaków.
Spotkanie odbyło się na stacji w Białośliwiu, w niedzielę, w ostatni dzień obchodów. Podobnie jak inne atrakcje, budziło duże zainteresowanie mieszkańców.
Katarzyna Bosacka gotowała potrawy z regionalnych produktów wspólnie ze Stylowym Kołem Gospodyń Wiejskich Szydłowo i Kaczorskim Kołem Gospodyń Wiejskich, przy wsparciu Pilskiego Banku Żywności, Smażalni Dwa Braty i Serowarni Capri z Chodzieży. Do gotowania dołączyli także poseł Piotr Głowski i Rafał Zdzierela, starosta pilski.
W menu znalazły się:
- pasztet z kaczki i dziczyzny na żytnim chlebie z ogórkiem małosolnym;
- krem z pomidorów z czereśnią z Białośliwia i chodzieskim serem zagrodowym;
- szarpana wielkopolska kaczka w pyzie drożdżowej z powidłami ze śliwek z Białośliwia i chrzanem;
- pasta z wędzonego pstrąga z piklowaną cebulą podawana z łódeczkach z cytryny;
- sałata z młodych zielonych liści, kwiatów polnych, kopru i młodych ziemniaków.
Dania można było degustować, były przepyszne.