Gotowanie z Katarzyną Bosacką na 130-lecie Kolejki

Data: 23-06-2025    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

Gotowanie z Katarzyną Bosacką na 130-lecie Kolejki

Podczas obchodów 130-lecia Wyrzyskiej Kolejki Powiatowej w Białośliwiu odbyło się wspólne gotowanie z Katarzyną Bosacką, znaną dziennikarką, influencerką i znawczynią smaków.

Spotkanie odbyło się na stacji w Białośliwiu, w niedzielę, w ostatni dzień obchodów. Podobnie jak inne atrakcje, budziło duże zainteresowanie mieszkańców.

Katarzyna Bosacka gotowała potrawy z regionalnych produktów wspólnie ze Stylowym Kołem Gospodyń Wiejskich Szydłowo i Kaczorskim Kołem Gospodyń Wiejskich, przy wsparciu Pilskiego Banku Żywności, Smażalni Dwa Braty i Serowarni Capri z Chodzieży. Do gotowania dołączyli także poseł Piotr Głowski i Rafał Zdzierela, starosta pilski. 

W menu znalazły się:
- pasztet z kaczki i dziczyzny na żytnim chlebie z ogórkiem małosolnym;
- krem z pomidorów z czereśnią z Białośliwia i chodzieskim serem zagrodowym;
- szarpana wielkopolska kaczka w pyzie drożdżowej z powidłami ze śliwek z Białośliwia i chrzanem;
- pasta z wędzonego pstrąga z piklowaną cebulą podawana z łódeczkach z cytryny;
- sałata z młodych zielonych liści,  kwiatów polnych, kopru i młodych ziemniaków.

Dania można było degustować, były przepyszne.

Zapisz się na newsletter
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej