Rolnicy z powiatu pilskiego włączyli się w akcję Banku Żywności w Pile, której celem jest ograniczenie marnowania żywności i pomoc osobom najbardziej potrzebującym.
Maciej Kazek i Kazimierz Wotzka, bo o nich mowa, sami przekazują Bankowi Żywności nadwyżki płodów rolnych, których np. nie uda im się sprzedać, a teraz zachęcają do tego innych producentów rolnych.
Maciej Kazek prowadzi 60-hektarowe gospodarstwo rolne w Chlebnie (gmina Łobżenica). Jest też radnym Rady Powiatu w Pile, członkiem zarządu, doktorem nauk rolniczych, inżynierem agronomii i agrobiznesu. Kazimierz Wotzka, wraz z żoną prowadzi ponad 100-hektarowe gospodarstwo sadownicze w Pobórce Wielkiej (gmina Białośliwie), specjalizujące się w uprawie owoców zgodnie z zasadami Integrowanej Produkcji. Państwo Wotzka w 2025 roku, zostali nominowani do nagrody Zarządu Powiatu w Pile „Lider Sukcesu”, w kategorii rolnictwo i ochrona środowiska.
- Każdy przekazany kilogram żywności to realna pomoc dla mieszkańców naszego powiatu: dzieci, seniorów i rodzin w trudnej sytuacji. Takie działania nie tylko ograniczają marnowanie jedzenia, ale również wzmacniają lokalną solidarność i budują wspólnotę opartą na odpowiedzialności i wzajemnym wsparciu - informuje Emil Żerebiło z Pilskiego Banku Żywności.
Kontakt z Bankiem Żywności w Pile: tel. 690 133 205, e-mail: bz.pila@bankizywnosci.pl. Dołącz do grona darczyńców i stań się częścią dobrej zmiany!