80 lat Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile

Data: 17-10-2025    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

80 lat Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile

 

Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile obchodzi jubileusz 80-lecia istnienia. To szkoła o bogatej historii i tradycji, która od początku swojego istnienia łączy w sobie pasję, zaangażowanie oraz praktyczne przygotowanie młodych ludzi do życia zawodowego.

Placówka rozpoczęła działalność 1 października 1945 roku w budynku przy ul. Sikorskiego 73, który jako jeden z nielicznych w mieście przetrwał II wojnę światową niemal bez uszkodzeń. To właśnie tam powstała Państwowa Szkoła Przysposobienia w Gospodarstwie Rodzinnym. Pierwsze uczennice zdobywały w niej praktyczne umiejętności, niezbędne w procesie odbudowy miasta i regionu.

W kolejnych dekadach szkoła się rozwijała, powstawały nowe kierunki kształcenia, przebudowywano budynek, tworząc nowoczesne pracownie. Zmieniały się nazwy i struktury, ale szkoła zawsze stawiała na praktyczne przygotowanie swoich uczniów do pracy i życia.

Dziś, w Regionalnym Centrum Kultury w Pile, odbyła się jubileuszowa gala, która zgromadziła liczne grono gości, od przedstawicieli władz lokalnych, przez dawnych i obecnych nauczycieli, uczniów i absolwentów, aż po przyjaciół szkoły i partnerów wspierających jej działalność.

Jesteśmy dumni z naszych uczniów, którzy każdego roku zdobywają wiedzę i umiejętności pozwalające im realizować swoje marzenia i zawodowe plany. Nasza szkoła to nie tylko miejsce nauki, ale także społeczność, która wspiera się nawzajem i inspiruje do działania. Dziękuję wszystkim nauczycielom, pracownikom, uczniom, rodzicom oraz partnerom szkoły za ich wkład i zaangażowanie – powiedziała Monika Rój, dyrektor ZSG w Pile.

Podczas uroczystości wręczone zostały tytuły Przyjaciela Szkoły. W gronie wyróżnionych znaleźli się przedstawiciele władz samorządowych, lokalni przedsiębiorcy oraz partnerzy edukacyjni, m.in. osoby związane z branżą gastronomiczną, hotelarską i turystyczną.

Jedno z wyróżnień otrzymał starosta pilski, który w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie szkoły dla lokalnej społeczności.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile to nowoczesna placówka, która nie tylko kształci zawodowo, ale rozwija umiejętności i pasje młodych ludzi. Praktyki zagraniczne, współpraca z pracodawcami, nowoczesne pracownie i liczne inicjatywy tworzą wyjątkowy klimat szkoły, do której chce się wracać. Życzę Wam dalszego rozwoju i wielu sukcesów. Bądźcie nadal „szkołą pozytywnego wyboru”! Dziękuję i gratuluję! – powiedział starosta Rafał Zdzierela.

W ciągu 80 lat działalności mury szkoły opuściło 10 855 absolwentów, którzy pracują w branży gastronomicznej, hotelarskiej i usługowej, zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Na przestrzeni lat szkołą kierowało siedmioro dyrektorów: Barbara Bogacka (1945–1951), Marian Kuśnierek (1951–1961), Stanisław Krupa (1961–1965), Bogumił Górecki (1965–1991), Maria Trzyna (1991–1998), Urszula Mrall (1998–2019) oraz obecna dyrektor – Monika Rój (od 2019 r.).

Aktualnie Zespół Szkół Gastronomicznych prowadzi następujące kierunki kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych (specjalność: baristyka/barmaństwo z miksologią), technik usług kelnerskich (specjalność: baristyka / event planner /komunikacja interpersonalna), technik hotelarstwa (specjalność: animator czasu wolnego /rezydent turystyczny), technik organizacji turystyki (specjalność: animator czasu wolnego/rezydent turystyczny), technik technologii żywności (cukiernictwo i specjalność: dietetyka) oraz szkoły branżowe I i II stopnia w  zawodach m.in. kucharz, pracownik obsługi hotelowej, cukiernik, piekarz.

***

Uroczystość prowadziły Małgorzata Gzela i Daria Filipiak, przedstawicielki dwóch pokoleń nauczycieli, co podkreśliło wieloletnią ciągłość i rozwój szkolnej społeczności.

Projekcja filmu z komentarzem ucznia Bartosza Hermanna przeniosła widzów w sentymentalną podróż przez historię szkoły, ukazując jej rozwój, pasję nauczycieli i sukcesy uczniów.

Były też akcenty artystyczne w wykonaniu uczniów, m.in. „Aria na strunie G” J. S. Bacha w wykonaniu Kaliny Reginii z klasy 5h, zabawny skecz „Smak podróży” i finałowy taniec uczniów, które pokazały, że nauka w „Gastronomiku” to nie tylko teoria, ale i talent sceniczny.

Po gali przyszedł czas na spotkania w szkole przy jubileuszowym torcie, kawie i rozmowach pełnych wspomnień.

A wieczorem Bal Absolwentów w Hotelu Gromada. Na jubileusz zgłosiło się 364 absolwentów.

 

Zapisz się na newsletter
Szanujemy Twoją prywatność!
Witamy! Stosujemy pliki cookie w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania serwisu. Możemy również wykorzystywać pliki cookie własne oraz naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych, w szczególności dopasowania treści reklamowych do Twoich preferencji. Korzystanie z analitycznych i marketingowych plików cookie wymaga zgody, którą możesz wyrazić, klikając „Zaakceptuj”. Jeżeli chcesz dostosować swoje zgody dla nas i naszych partnerów, kliknij „Zarządzaj cookies”. Wyrażoną zgodę możesz wycofać w każdym momencie, zmieniając wybrane ustawienia.
Zobacz więcej