Uczniowie pilskiego "gastronomika" podsumowali staż w Portugalii

Data: 26-10-2022    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

Uczniowie pilskiego "gastronomika" podsumowali staż w Portugalii W Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile podsumowano unijny projekt „Mobilność edukacyjna szansą na wyższe kompetencje zawodowe”, który był  realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego POWER w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”
Jego realizacja odbyła się w Bradze w Portugalii. Uczestnikami projektu była 34 osobowa grupa uczniów kształcąca się w zawodach technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej oraz 4 opiekunów, członków kadry pedagogicznej. Partnerem szkoły była organizacja EduPlus, a zdobyta kwota na jego realizację to 344 tys. zł.

Na podsumowanie projektu jego uczestnicy zaprosili licznych gości oraz przygotowali dla nich potrawy portugalskiej kuchni. Podzielili się swoimi doświadczeniami z pobytu na stażu, podczas którego zapoznali się z nowoczesnym sprzętem i procedurami stosowanymi w obsłudze klienta, inną kulturą pracy. Poznali region, kulturę, obyczaje, kuchnię regionalną, a teraz dzielą się swoimi doświadczeniami i wiedzą. Udział w takim projekcie z pewnością podniósł kwalifikacje uczniów, wpływa także pozytywnie na prestiż szkoły w wymiarze lokalnym, choćby wśród pracodawców.

Gośćmi „Jesiennych smaków Portugalii” była Monika Marchut-Grzybowska Dyrektor Wydziału Oświaty Starostwa Powiatowego w Pile, a także przedstawiciele pracodawców:Grażyna Sobieraj właścicielka „Grapilu”, Katarzyna Gradowska pracownik działu obsługi klienta firmy, Grzegorz Saternus szef kuchni  w Restauracji Orion, Magdalena Stępień kierownik restauracji oraz Klaudia Siekańska, kierownik marketingu z Hotelu Arche, Krzysztof Drzewiecki Przewodniczący Rady Rodziców ZSG.
Obecni byli także gospodarze imprezy, dyrektor szkoły Monika Rój oraz wicedyrektor Małgorzata Gzela – koordynator projektu i Marzena Raźniewska-Nalepa asystent koordynatora.
 
Nie zabrakło również opiekunów stażu Kamilli Rosy, która wraz  z uczniami przygotowywała potrawy kuchni portugalskiej oraz Małgorzaty Adamczewskiej-Klap wraz z uczniami, uczestnikami mobilności.
Zapisz się na newsletter