„Gastronomik” potrafi korzystać z unijnych projektów

Data: 21-03-2018    Drukuj     Udostępnij     Udostępnij

„Gastronomik” potrafi korzystać z unijnych projektów W Zespole Szkól Gastronomicznych w Pile podsumowano realizację unijnych projektów, w których uczestniczą uczniowie i kadra szkoły. Wręczono też certyfikaty Europass Mobilność, które zdobyła młodzież po stażach za granicą.  

Podsumowanie unijnych projektów miało miejsce 21 marca, w hali sportowej, gdzie zgromadziła się młodzież, kadra nauczycielska z dyrektor szkoły Urszulą Mrall oraz liczni goście. Władze Powiatu Pilskiego reprezentował Przemysław Pochylski, etatowy członek zarządu. Wydarzenie było ważne dla szkoły, bowiem projekty unijne, w których uczestniczą uczniowie łączą się z licznymi stażami i praktykami za granicą, dzięki którym poznają kuchnie świata, uczą się samodzielności i otwarcia na nowe wyzwania. Ważne, że uczestniczy w nich wielu uczniów oraz kadra szkoły.

- Takie doświadczenia to prawdziwy kapitał, który zaprocentuje w przyszłości. A umiejętności zdobyte  za granicą z pewnością ułatwią uczniom znalezienie dobrej pracy. Tak duża ilość unijnych projektów, z których korzysta szkoła jest naprawdę imponująca. Słowa uznania na pewno należą się dyrekcji szkoły i całej kadrze – powiedział Przemysław Pochylski, etatowy członek zarządu powiatu.  

Uroczystym momentem było wręczenie uczniom certyfikatów Europass Mobilność dla uczniów, którzy uczestniczyli w projekcie Erasmus + "Fachowy praktyk i praktyczny fachowiec w gastronomii ". Te certyfikaty, to swego rodzaju paszporty, które zwiększają konkurencyjność na europejskim rynku pracy i stwarzają nowe możliwości kształcenia i zdobywania doświadczeń za granicą. Na koniec fundacja EXO-TEXTIL przekazała rowery dla niepełnosprawnych uczniów szkoły.
 
PROJEKTY UNIJNE, realizowane i przyszłe: 

1.FACHOWY PRAKTYK i PRAKTYCZNY FACHOWIEC W GASTRONOMII

Okres realizacji: 15 listopada 2016 r. - 14 czerwca 2018 r.
Wartość projektu: 192 241 zł
Projekt jest realizowany na zasadach Programu Erasmus+, a finansowany ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój Konkurs 2016.
Cel: poszerzenie kompetencji zawodowych i językowych. 20 uczniów w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technolog żywności od 08 - 29 lipca 2017  przebywało na stażu w Kordobie – uczniowie poznawali kuchnię i zwyczaje Andaluzji.

2.PRAKTYKA ZAGRANICZNA KROKIEM W PRZYSZŁOŚĆ ZAWODOWĄ
Okres realizacji: 02 listopada 2017r.  -  01 listopada 2019 r.
Wartość projektu: 129 902 €
Cel: zdobycie doświadczenia zawodowego i nauka języka, wiedza na temat kultury Włoch, rozwój przedsiębiorczości wśród uczniów oraz podniesienie jakości i atrakcyjności nauki zawodu. W stażu uczestniczyć będzie 50 uczniów.

3. PROJEKT ROZWIŃ SKRZYDŁA KARIERY
Okres realizacji: 19. 12.  2016 r.  – 31. 09. 2018 r.
Wartość: 982 777 zł
Wkład funduszy europejskich: 85 360, 85  pln
Projekt obejmuje: doposażenie pracowni komputerowych oraz do przedmiotów zawodowych gastronomicznych, doradztwo edukacyjno-zawodowe, doskonalenie kompetencji nauczycieli i uczniów w szkołach zawodowych, w  tym warsztaty z zakresu: barmaństwa, florystyki, sommeliera, carvingu, savoir vivre, animatora czasu, rezydenta. Ponadto płatne staże zawodowe dla uczniów u pracodawców, studia podyplomowe z zakresu dietetyki dla nauczyciela zawodu. Ponadto staże za granicą. Udział w projekcie to około 250 uczniów i nauczycieli.   

Szkoła wystąpiła o kolejne projekty: 
Dla uczniów i pracowników wniosek o grant 75622 € na projekt ,,Usługi gastronomiczne i hotelarskie przyszłością rynku pracy” . Staż w Portugalii dla 30 uczniów.
Europass Mobility ( Europass Mobilność) – kolejne wyjazdy uczniów na praktyki kończące się certyfikatem.

Zdjęcia: K. Bruzda i FB ZSG w Pile